6 praktische stappen om infiltratiekratten in je tuin plaatsen

6 praktische stappen om infiltratiekratten in je tuin plaatsen

Klimaatverandering, verduurzaming en waterbeheersing zijn een paar zaken waar je de laatste tijd erg mee bezig bent. De gemeente waar je woont, is ook al druk met het steeds groter wordende probleem van wateroverlast. Het toenemende gebruik van water door bevolkingsaanwas en het feit dat er op sommige plekken in Nederland steeds meer regenwater op onze daken valt, zorgen ervoor dat we op een veel kritischer manier met het gebruik en de opvang van water moeten omgaan. 

Water

Waterschappen denken na over te nemen maatregelen in verband met de verandering van het klimaat. Hittegolven en heftige regenbuien komen steeds vaker voor. Aan de ene kant heb je tijdens de hete en droge perioden te maken met een tekort aan water en aan de andere kant heb je snel wateroverlast door extreme regenval. Gemeenten werken samen met waterschappen of nemen los daarvan beslissingen om waterlast in een bepaalde wijk of stad in te perken. Dit gebeurt onder andere door zo veel mogelijk groen in plaats van tegels in parken, pleinen en plantsoen aan te leggen.

Kruipruimte

Maar dat is niet voldoende. Je kunt in de afwatering ook hulpmiddelen toepassen, zodat het overtollige water sneller zijn weg kan vinden naar de grond onder ons. Zodat je kruipruimte onder de woning niet volloopt maar dat het regenwater via een natuurlijk weg wegvloeit (infiltreert) de aarde in. Je kunt dan aan een grindterras, infiltratieplaten of andere waterdoorlatende verhardingen denken, maar tegenwoordig kun je heel handig gebruik maken van infiltratiekratten, ook wel infiltratieboxen genoemd. Deze graaf je in de grond in, gewoon in je eigen tuin. 

Maar hoe moet ik dat doen? Er is veel verschillende informatie over infiltratiekratten te vinden op het internet. Hieronder vertel ik in 6 praktische stappen wat je in ieder geval niet moet vergeten. Mocht je hierna nog meer achtergrondinformatie willen dan verwijs ik je graag door naar de meest gestelde vragen over infiltratiekratten

Stap #1 Capaciteit bepalen

Allereerst ga je bepalen hoeveel infiltratiekratten je nodig hebt. Misschien stelt de gemeente waar jij woont eisen aan de hoeveelheid regenwater die geïnfiltreerd moet worden, de zogenaamde bergingseis. Het kan ook zo zijn dat je gemeente een subsidie beschikbaar stelt als je regenwater af gaat koppelen, wat natuurlijk scheelt in de kosten. Maar je kunt ook zelf bedenken wat je nodig hebt als je uitgaat van het feit dat een flinke stortbui ongeveer 40 mm neerslag als gevolg heeft. Als je dakoppervlak dan 100 m2 bedraagt, heb je 19 infiltratiekratten van 216 liter nodig. Zie hieronder een kleine tabel.

dakoppervlak10 mm20 mm30 mm40 mm45 mm
60 m23691213
80 m248121517
100 m2510141921
120 m2612172325

Kom je er niet uit? Dan kun je op verschillende sites een capaciteitsbepaling laten doen. Bij BUMA Handel heb ik naast een bepaling ook nog gratis praktisch advies gekregen.

Stap #2 Uitgraven

Dit is het makkelijkste, maar helaas ook het zwaarste gedeelte. De diepte dient minimaal de hoogte van de krat (60 cm) plus 25 cm te zijn. Deze 25 cm heb je nodig als toplaag voor bodemafwerking boven de kratten. Deze laag zorgt er ook voor dat je niet direct de kratten beschadigd als je in de tuin bezig bent met een schep.  Als je de kratten onder je oprit legt, zou je met minimaal 50 cm boven de infiltratie kratten rekening moeten houden. Graaf het gat niet te dicht bij je huis of je garage of andere opstallen. Handig als je daar zo’n twee tot drie meter bij uit de buurt blijft. Let er ook op dat je het gat groot genoeg graaft zodat je voldoende ruimte hebt om de PVC buizen aan te sluiten. Het gat 100 cm breder maken dan nodig is geen overbodige luxe ben ik achter gekomen. Oké, als je klaar bent met graven, kun je, net als ik heb gedaan, zand op de bodem leggen en deze netjes waterpas maken.

Stap #3 Geotextiel

Breng geotextiel of vliesdoek aan op de bodem en tegen de wanden van het uitgegraven gat. Gebruik absoluut geen worteldoek!  Worteldoek is op z’on manier geweven dat het water niet tot traag door laat. Het geotextiel (of vliesdoek) voorkomt dat de infiltratiekratten die je met zoveel energie en krachtsinspanningen hebt ingegraven dicht zullen slibben. En dat wil je natuurlijk absoluut niet! Je doet het niet voor niets en je wil er langdurig plezier en profijt van hebben.

Stap #4 Infiltratiekratten plaatsen

Het leukste werk is het daadwerkelijk plaatsen van de infiltratie boxen. Plaats eenvoudig alle infiltratiekratten op het doek in het gat. Zorg ervoor dat je de kruisverbinders waarmee de kratten onderling worden verbonden goed vast zet. Zodra de kratten een stevig geheel vormen vouw je  netjes het doek om en over de kratten heen net zoals je een cadeautje inpakt. Ik zelf ben erg blij dat ik ook de moeite heb genomen om het doek goed vast te tapen zodat het niet kan verschuiven of wegzakken. Dan zou er toch nog aarde of zand in de kratten kunnen komen en dan kunnen ze hun werk niet meer goed doen vanwege dichtslibben.

Stap #5 Afmonteren

Het afmonteren vind ik altijd het leukste werk. Komt alles precies zoals ik het heb bedacht? En het is ook het belangrijkste deel, tenminste, zo had ik gedacht. Het gaat natuurlijk wel om de afvoer van het regenwater. Dit regenwater moet je dus naar de infiltratiekratten zien te laten stromen. Dit kun je doen door de regenwaterafvoer aan te passen. De bedoeling is dat er een zo simpel mogelijke route wordt aangelegd om het water van het dak, via de dakgoten, de regenpijp en een zandvangput naar de infiltratiekratten te laten stromen. Denk er wel aan om een bladvanger in de regenpijp te zetten en plaats ook die zandvangput. Doe je dit niet dan zitten je infiltratiekratten binnen de kortste keren vol met zand en bladeren. Vergeet ook niet om een overloop aan te leggen die verderop in de tuin uitkomt. Als er dan een extreme regenbui valt en de infiltratiekratten zitten vol dan loopt het water tenminste de tuin in.

Stap #6 Aanvullen 

Het is verstandig om de ruimte tussen de kratten en de grond op te vullen met grof zand of drainagezand. Dit natuurlijk nadat je het geotextiel om de kratten hebt gevouwen en de aanvoerleiding en de overloopleiding hebt gemonteerd. Vul de ruimte met beleid op zodat de leidingen en kratten niet uit elkaar kunnen schuiven en zo een goed geheel blijven vormen. Dek tot slot ook de bovenkant van de infiltratiekratten nu af. Schep zand op het doek tot de gewenste hoogte bereikt is. Je kunt uitgaan van een laag van minimaal 25 cm, maar ik heb 30 cm aangehouden. Daarna komt het aan op de afwerking.

Tot slot

Wat ik je tot slot nog mee wil geven is een stukje onderhoud. Ik ben erachter gekomen dat er in de loop van de tijd toch nog wel veel zand en bladeren in het filter van de zandvangput terecht komen. Dit belemmert de doorstroming van het regenwater natuurlijk steeds meer. Schrijf daarom wel een paar momenten in je agenda dat je het filter uit de zandvangput schoonmaakt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.