Alles over lassen

Alles over lassen

Lassen is het verbinden van materialen door middel van druk en/of warmte. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een toevoegmateriaal wat samensmelt met het werkstuk op de plaats van verbinding. Zo ontstaat er een continuïteit tussen de twee verbonden materialen. Dit kan met allerlei soorten materialen en technieken gedaan worden van RVS lassen tot MIG/MAG en TIG lassen. We bespreken graag een aantal van deze technieken.

RVS lassen

RVS, ook wel roestvast staal, is een populaire staalsoort. Dit komt omdat het bestand is tegen alle weersinvloeden en enorm stevig is. Dat maakt het geschikt voor veel verschillende doeleinden. Maar lassen met RVS is wel een speciaal klusje. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt, omdat deze staalsoort snel oververhit kan raken. Deze oververhitting kan het materiaal vervormen en het kan lelijke sporen achterlaten. Ook is het belangrijk dat het lassen van RVS wordt gedaan onder bescherming van gas. Dit is belangrijk omdat RVS langzaam stolt. Hierdoor is er veel tijd waarin zuurstof het smeltblad kan beïnvloeden. Dat kan roest veroorzaken en dat is natuurlijk het laatste was je wil bij het lassen van roestvast staal.

MAG-lassen

MAG-lassen is een lastechniek die geschikt is voor RVS. Bij deze techniek wordt er tijdens het lassen een lasdraad mechanisch aangevoerd waardoor een elektrische boog in stand wordt gehouden tussen de draad en het werkstuk. Hierdoor smelt het draad af en zal ook het werkstuk smelten waardoor de lasverbinding ontstaat. Rond deze boog wordt beschermgas aangebracht, waardoor het dus geschikt is voor RVS lassen. Het enige nadeel van deze techniek is dat het lastig beheersbaar is waardoor er niet heel precies mee gewerkt kan worden.

TIG-lassen

Voor een specifieker klusje gebruik je beter een TIG-lastechniek. Met deze techniek kan alles perfect afgewerkt worden. Het nadeel is alleen dat dit niet de snelste techniek is, waardoor je dit beter door een professional kan laten doen als je een erg precies laswerkje wil laten doen met RVS.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.