Hoe kan je een nieuwe dakgoot monteren aan je schuur?

Hoe kan je een nieuwe dakgoot monteren aan je schuur?

Al een tijdje loop je met wilde plannen rond om je schuur van binnen en van buiten eens goed onderhanden te nemen. Je wil er een echt klushuis van maken en er een handige opbergplaats in maken voor je klusspullen en alle reststukken. Dat kan je eventueel later weer perfect gebruiken!. In dit blog lees je over hoe je een dakgoot monteert aan je bestaande schuur. Dat is als je goed kijkt in jouw geval wel nodig ook, want de oude dakgoot hangt los en is op een paar plaatsen gescheurd. Een lekkende dakgoot zorgt voor vocht en schimmel in de muren, schimmel op het zoldertje van je schuur en het steeds inwaterende vocht kan zelfs de fundering van je schuur aantasten. Bovendien wil je een mooier uitzicht in je tuin en in de toekomst een nette opgeknapte schuur zien. 

De dakgoot of de bakgoot

Als nieuwe dakgoot kan je kiezen voor een mastgoot of een bakgoot. De mastgoot is halfrond en de bakgoot is hoekig, heeft een rechthoekige vorm met een platte bodem en een hoge achter opstand. De bakgoot is bijzonder goed geschikt voor gebruik bij landelijke huizen en schuren door de robuuste uitstraling. De bakgoot is makkelijk in onderhoud en wordt met beugels aan de schuur bevestigd.

Voordelen van de bakgoot:

 • Eenvoudig en snel te monteren
 • Robuuste en landelijke uitstraling
 • Vriendelijk in onderhoud
 • Zeer lange levensduur

De dakgoot monteren

 1. In de eerste stap kies je het type dakgoot, een mastgoot of een bakgoot. Jij kiest voor de bakgoot. Nu ga je bepalen welke maat je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de daklijn van het dak van je schuur. Let er op dat het vallende hemelwater niet over de dakgoot heen gutst. Trek eenvoudig de schuine daklijn door naar de plek waar de bakgoot moet komen, deze lijn moet ruimschoots binnen de nieuw te plaatsen bakgoot uitkomen.
 2. Nu kan je de lengte bepalen van de dakgoot. Dat is dezelfde lengte als de lengte van het dak van je schuur.
 3. Aan de hand van de lengte van de dakgoot bepaal je het aantal gootbeugels. Je moet uitgaan van minimaal 1 gootbeugel om de 50 cm, dus bij een schuur met een dak van 350 cm lengte heb je aan één kant (350 : 50 + 1 =) 8 gootbeugels nodig.
 4. Teken af waar de eerste en op welke plaats de laatste beugel moet komen. Let op dat de afstand tot de hoek links en rechts gelijk is.
 5. Bepaal waar je de eerste beugel monteert en teken de boorgaten zo dat de bovenkant van de goot 1 à 2 cm onder de dakrand komt.
 6. Boor met een boor gaten van 8 mm, stop pluggen in de gaten en schroef de beugel vast.
 7. Om te zorgen dat het water straks goed naar de regenpijp stroomt span je een koord tussen de onderkant van de twee buitenste beugels en zorg je ervoor dat de helling van de dakgoot 2,5 mm per meter bedraagt. Bij 3,5 meter komt de laatste beugel dus ongeveer 10 mm (2,5 x 3,5) onder de waterpaslijn te hangen.
 8. Monteer nu ook de laatste beugel en de resterende beugels en bevestig deze tegen de muur. Houdt hierbij de helling van de waterpaslijn in de gaten.
 9. Nu kan je goot op maat zagen met een fijn getande ijzerzaag.
 10. Schuur de zaagsnede en lijm daarna de eindstukken aan de goot.
 11. Hierna kan je de goot in de beugels hangen en een gat boren voor de uitloop met wartel. 

Nu moet er natuurlijk nog een regenpijp aan bevestigd worden. Met een goede regenwateropvang leid je het water perfect weg van het dak naar de riolering. Dakgoten zorgen ervoor dat er geen regenwater tegen de schuurmuur waait en dat er geen grote plassen regenwater in je tuin komen te liggen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.