Hoe moet je laminaatleggen?

Hoe moet je laminaatleggen?

Voorbereiding

Voor je het laminaat kan gaan leggen is het belangrijk om eerst de ondervloer neer te leggen. De ondervloer zorgt voor isolatie van warmte dempt geluid en houdt vocht tegen. Rol de ondervloer uit met de harde kant naar boven. Laat de ondervloer bij de wanden iets omhoog komen, dit is later nog weg te snijden bij de afwerking. De naden plak je vast met aluminiumtape.

Voordat je het laminaat gaat leggen is het ook belangrijk om de pakken laminaat 48 uur liggend te latten acclimatiseren. Pas na die 48 uur kan je gaan beginnen met het leggen van het laminaat. Laminaat kan namelijk krimpen bij kou en uitzetten bij hitte. Wanneer je de koude planken in je warme kamer legt kunnen deze uitzetten en opbollen.

Het laminaat leggen

Bij het leggen van laminaat begin je uiteraard niet in het midden van de kamer, maar in een hoek op de langste muur van de ruimte. Leg vanaf hier de eerste planken tot het einde van de ruimt. Stop tussen de plank en de muur altijd standhouders. Omdat de rij planken niet precies even lang zijn als je kamer zal je bij de laatste plank en een stuk van af moeten snijden, gebruik hiervoor een laminaatsnijder. Het stuk wat je overhoudt na het bijsnijden gebruik je om de volgende baan mee te beginnen. Behalve als dit een stukje van maar 20 cm of minder is, dan gebruik je een nieuwe plank. Als je altijd met een nieuwe plank begint verspil je veel laminaat en ziet je vloer er heel onnatuurlijk uit. De kleine stukjes die je overhoud kan je misschien later nog gebruiken dus gooi deze nog niet weg. Wanneer de hele vloer erin ligt maak je de kamer af door langs de muren plinten vast te maken. Deze plinten kan je het best vastmaken met lijm of kit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.