Hoe onderhoud je je zwembad

Hoe onderhoud je je zwembad

Als je overweegt om een opzetzwembad te kopen, is het goed om ook na te denken over het onderhoud wat je zwembad nodig zal hebben. Dit is wat je moet doen om zo lang mogelijk van je zwembad te kunnen genieten.

Zwembadfilter schoonmaken

Je zwembad heeft een filter. Dit filter houdt het water schoon en moet je wekelijks schoonmaken. Naast dat er meer vuil zich op hoopt dan de meeste mensen denken, verzamelt een filter ook kalkdeeltjes. Hoeveel kalkdeeltjes in het filter komen te zitten, hangt af van de hardheid van het water in je zwembad. In de handleiding van je zwembad vind je meer informatie over het interval van het reinigen van het zwembadfilter.

Balans van chemicaliën

In een zwembad zitten verschillende chemicaliën om schoon en bacterie vrij te kunnen zwemmen. Hier gaat het uiteindelijk om het balans tussen Chloor, de hardheid van het water en de zuurtegraad.

  • Chloor en de zuurtegraad. De zuurtegraad heet ook wel pH-waarde.  Alleen met de juiste zuurtegraad kan chloor zijn werk doen. De pH-waarde moet neutraal zijn, 7.2 is ideaal. Je kunt de pH-waarde meten met teststrips. Chloor moet je regelmatig toevoegen met tabletten.
  • Vers water toevoegen. Ondanks dat chloor helpt dat het water schoon is, zal er alsnog in de loop van tijd stoffen in het water ophopen. Dit is vooral het resultaat van een chemische reactie tussen nitraten in het water en chloor. Het advies is om wekelijks drie tot vijf procent van het water te verversen.
  • Dek het zwembad af als je er geen gebruik van maakt. Hiermee voorkom je dat er overbodig troep in komt.

Klaar voor de winter

In de winter kun je een opzetzwembad het beste opruimen. Maar als je er voor kiest om hem toch te laten staan zijn er twee maatregelen die je moet treffen:

  1. Gebruik winterdrijvers. Deze winterdrijvers nemen de druk af als het water bevriest en gaat uitzetten. Zo voorkom je vorstschade aan het zwembadfolie.
  2. Het ijs niet kapot slaan. Kapotgeslagen ijs kunnen scherpe ijsbrokken worden en kunnen de wanden van je zwembad makkelijk beschadigen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.