U bent op zoek naar een geschikt steiger voor uw klussen, maar welke steiger moet u nou kopen? In dit artikel leest u alles over verschillende soorten steigers en welke het meest geschikt is voor uw werkzaamheden.
Wat is belangrijk bij het kopen van een steiger?
Een steiger kopen is een aanschaf waar u uiteraard goed over na wilt denken. Het gaat om een grote investering en daarom is het verstandig om u van tevoren goed te gaan verdiepen in de verschillende soorten steigers. Wat goed om te doen is, is om van tevoren enig onderzoek te doen op welke werkhoogte u veelal zal gaan werken, welke breedte het platform van de steiger moet hebben en het soort platform dat u wilt gaan gebruiken. De meest gangbare maat van het platform waar de meeste mensen voor kiezen is 250 cm. Verder heeft u de keuze tussen een lichtgewicht platform of een houten platform, eventueel met luik of zonder luik.
Opbouwen van een steiger waar moet ik op letten?
Een rolsteiger opbouwen hoeft niet moeilijk te zijn en kan op verschillende manieren. Het is verplicht om dit met zijn tweeën te doen. Naarmate je vaker een steiger op en afgebouwd te hebben, zal je een eigen manier van op en afbouwen aanhouden. Sinds 2018 zijn er nieuwe normen die vastgelegd zijn in het A-blad rolsteigers, zo moet eenieder die steigers professioneel gebruiken voldoen aan de nieuwe normen. De nieuwe normen waar rekening mee gehouden dient te worden zijn:
- De schoren moeten vervangen worden door middel van heupleuningen. Afhankelijk van of u aan de gevel werkt, of vrijstaand, verschilt ook het aantal leuningen.
- De steigervloer zonder luik moet worden verwisseld voor eentje met lui
Wanneer je begint met opbouwen houdt dan met de volgende punten rekening:
- Werk samen: dit is de snelste en meest makkelijke manier om een steiger op te bouwen.
- Zet de steiger waterpas neer: het klinkt vanzelfsprekend maar het is wel ontzettend belangrijk. Wanneer de ondergrond niet al te hard is bestaat er de kans dat de stellage wegzakt en dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid boven op de steiger.
- Slechte weersomstandigheden: het is niet raadzaam om met harde wind/storm een rolsteiger op te bouwen. Je bent namelijk op hoogte aan het werk, waarbij de stabiliteit in het geding kan raken.
Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte
Men wil nog wel eens de termen werkhoogte en platformhoogte door elkaar heen halen, of denken dat ze hetzelfde betekenen. Echter zit hier wel een degelijk verschil in. De werkhoogte wordt gezien als de hoogte die je met je armen kunt bereiken wanneer je op het platform staat. De werkhoogte kun je bepalen door twee meter bij de platformhoogte op te tellen. De platform hoogte is dus simpelweg de hoogte waar het platform op ligt.
Welke steiger ben ik nodig?
Het aanbod in de verschillende steigers is veelzijdig. Denk aan al de verschillende afmetingen die er zijn, of de verschillende series die aangeboden worden. Van rolsteigers, trapsteiger tot aan kamersteigers zijn er vele verschillende soorten. Het is dus erg belangrijk om na te gaan welke steiger het meest geschikt is voor jouw klus. Om alle ins en outs van elke steiger te kennen daar is geen beginnen aan. Daarom is het verstandig om je goed te laten adviseren door de medewerkers van laddersenrolsteigers.nl. Zij denken graag met je mee en helpen je bij het vinden van een geschikte steiger.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.