Trapliften

Trapliften

Nederland vergrijst. De markt speelt slim in op deze ontwikkeling, waarbij er momenteel veel producten worden aangeboden die vooral geschikt zijn voor de senioren. Looprekken, rollators, toiletverhogers; de producten zijn tegenwoordig vrijwel in iedere soort en maat verkrijgbaar.

Momenteel worden ook trapliften steeds populairder onder de bevolking. De handige trap biedt ouderen, en andere personen die zich niet op eigen kracht naar boven beneden kunnen bewegen, een mogelijkheid veilig andere verdiepingen te bereiken. Helaas zijn er enkele misvattingen rondom de traplift.

‘Trapliften beschadigen met interieur.’

Bij de plaatsing van een traplift denken velen dat de lift direct aan de muur bevestigd wordt. Echter is dit een groot misverstand. De bewegende trap wordt daadwerkelijk gemonteerd aan de traptreden. De rail zal op enkele treden over de lengte van de trap bevestigd worden.

Hieruit is te concluderen dat de installatie dus geen bouwwerkzaamheden vergt. In sommige gevallen zullen er enkel kleine aanpassingen plaatsvinden, denk hierbij aan verwijderen van uitstekende objecten aan de muur om de traplift dicht langs de muur te kunnen laten bewegen. Over het algemeen zal de traplift zonder enige aanpassingen plaatst kunnen worden. 

‘Een traplift zal niet voor ieder obstakel stoppen.’

De kans is erg klein dat er een obstakel aanwezig is tijdens het gebruik van de lift. Indien er toch sprake is van een obstakel zal de noodstop geactiveerd worden. 

Gedurende de noodstop zal de traplift, aan de hand van veiligheidssensoren, de andere kant op bewegen, zodat het obstakel verwijderd kan worden. 

‘De traplift zal niet meer werken bij een stroomstoring.’

Lange tijd terug konden trapliften zich voortbewegen aan de hand van elektriciteit. Dat de traplift momenteel ook buiten werking zal zijn indien er sprake is van een stroomstoring is een misvatting. Tegenwoordig halen de trapliften hun vermogen uit een accu. 

Accu’s kunnen worden opgeladen door netstroom, waarbij de stroom wordt opgeslagen. De accu’s zijn in staat dusdanig veel stroom op te slaan, dat het mogelijk is meerdere ritjes af te leggen gedurende de stroomstoring. Op die manier is het, ondanks een stroomstoring, altijd mogelijk om de traplift te gebruiken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.