Voor je kunt beginnen met het aanleggen van een nieuwe tuin of het renoveren van je bestaande tuin is het vaak nodig om je tuin te laten afgraven. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie hierover voor je op een rijtje gezet.
Waarom je tuin afgraven?
Je tuin afgraven kun je om veel verschillende redenen doen, maar de meest voorkomende reden is om de grond voor te bereiden voor andere werkzaamheden. Denk hierbij aan zaken als het leggen van bestrating of sierbestrating zoals een terras of oprit, het maken van een vijver, het aanleggen van een zwembad of een trampoline ingraven.
Een andere veel voorkomende reden voor het afgraven van een tuin is om onkruid, wortels, stenen of ander puin uit de grond in je tuin te verwijderen. Onkruid kan namelijk snel weer opkomen, en dat zou natuurlijk zonde zijn voor je nieuwe tuin. En zaken zoals boomwortels of stenen zijn vervelend tijdens werkzaamheden zoals het aanleggen van kabels, leidingen of riolering.
Tenslotte kun je de tuin ook laten afgraven om deze te vervangen door nieuwe voedingsrijke grond. Het kan namelijk zo zijn dat de grond in je tuin niet veel voedingsstoffen meer bevat, wat zorgt voor een slechte groei van beplanting. Door deze te vervangen door nieuwe grond, weet je zeker dat nieuwe planten of gras goed zullen groeien.
Zelf je tuin afgraven of uitbesteden?
Het afgraven van een tuin is zwaar werk. Voor een klein gedeelte van je tuin kun je dit nog wel zelf doen, maar voor grote oppervlakten of grond die diep moet worden uitgegraven doe je er verstandig aan om dit uit te besteden. Een hoveniersbedrijf of grondverzetbedrijf beschikt over het juiste materiaal om het werk goed en snel voor je uit te voeren, en daarnaast kunnen ze meestal ook de oude grond voor je afvoeren en de levering van nieuwe grond verzorgen.
Wat zijn de kosten voor het afgraven van een tuin?
De prijs die je betaald voor het afgraven van je tuin is afhankelijk van twee zaken, namelijk de oppervlakte die je wilt laten afgraven en hoe diep er moet worden gegraven. Voor een diepte tot ongeveer 15 centimeter kun je uitgaan van een prijs tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter en bij een diepte tot zo’n 30 centimeter gaat de prijs omhoog tot ongeveer 20 tot 30 euro per vierkante meter. Hierbij is het vaak wel zo dat je korting krijgt bij grotere oppervlakten. Bovendien verschillen de prijzen behoorlijk tussen bedrijven, dus het is verstandig om bij meerdere bedrijven te informeren.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.