Waarvoor Cortenstaal kan worden gebruikt

Waarvoor Cortenstaal kan worden gebruikt

Cortenstaal, het uiterlijk heeft een roestige, verouderde look, maar waar wordt deze staalsoort naast de vormgeving precies voor gebruikt? In dit blog laat ik je kennismaken met de wereld van Cortenstaal en vertel ik over de voordelen en eigenschappen van dit materiaal.

Waar is Cortenstaal ontwikkeld?

In de jaren dertig patenteerde Biramji D. Saklatvalla de innovatieve Corten-staallegering in de Verenigde Staten. Daarna werd de staallegering verder ontwikkeld door de US Steel Corporation. Cortenstaal komt van de naam CORT-TEN, waarbij CORT staat voor corrosiebestendigheid en TEN voor treksterkte. In Europa wordt cortenstaal in Duitsland geproduceerd door Hüttenwerke Oberhausen AG.

Wat is cortenstaal?

COR-TEN-staal, staat voor corrosieproof staal. Cortenstaal is samengesteld uit ijzer waaraan fosfor, silicium, koper en chroom zijn toegevoegd. Cortenstaal is ongeveer hetzelfde als andere soorten gelegeerd staal zoals roestvrij staal. Het staatstype staat bekend om de bruinachtige roestkleur die het uiterlijk van de staat kenmerkt. Daarnaast is cortenstaal bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden doordat het weerbestendig staal is. De roestkleur daar hoef je geen angst voor te hebben, het materiaal Cortenstaal roest namelijk niet door omdat het over een beschermende laag beschikt.

Waar zie je het gebruik van cortenstaal

Cortenstaal wordt voornamelijk toegepast in de architectuur, bouw en scheepsbouw. Een voorbeeld hiervan is de US Steel Tower in Ptsburg, VS. De toren is gebouwd in de jaren 70 en heeft maar liefst 64 verdiepingen en een hoogte van 256 meter. De cortenstaalconstructie is bewust aan het weer blootgesteld om een ​​corrosief effect op de carrosserie te veroorzaken.

In Nederland zien we cortenstaal terugkomen in bijvoorbeeld de fietsbrug in Zoetermeer. De brug aan de Leidschendamseweg bestaat in zijn volledigheid uit Cortenstaal. De brug is volledig gemaakt van Cortenstaal en heeft een verroeste look. Daarnaast zien we ook Cortenstaal in Groningen in Nederland, de DOT koepelbioscoop is voornamelijk gemaakt van Cortenstaal.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.