Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp, ook wel elektrische dompelpomp genoemd, is een pomp die volledig in water kan worden ondergedompeld. De motor is hermetisch afgesloten en nauw verbonden met het pomphuis.

Een dompelpomp duwt water naar de oppervlakte door roterende energie om te zetten in kinetische energie in drukenergie. Dit gebeurt doordat het water in de pomp wordt gezogen: eerst in de inlaat, waar de rotatie van de waaier het water door de diffusor duwt. Van daaruit gaat het naar de oppervlakte.

Voordelen Dompelpomp

Het grote voordeel van een dompelpomp is dat deze nooit hoeft te worden gevuld, omdat deze al in de vloeistof is ondergedompeld. Dompelpompen zijn ook zeer efficiënt omdat ze niet echt veel energie hoeven te besteden aan het verplaatsen van water naar de pomp. Waterdruk duwt het water in een dompelpomp, waardoor veel energie van de pomp wordt “bespaard”.

En hoewel de pompen zelf niet veelzijdig zijn, is de selectie dat zeker. Sommige dompelpompen kunnen gemakkelijk vaste stoffen verwerken, terwijl andere alleen beter zijn voor vloeistoffen. Dompelpompen zijn stil, omdat ze onder water staan, en Cavitatie is nooit een probleem, omdat er geen “piek” in druk is wanneer het water door de pomp stroomt.

Nadelen Dompelpomp

Er zijn een paar nadelen bij dompelpompen, en twee hebben te maken met de afdichting. De afdichtingen kunnen na verloop van tijd gaan roesten. Wanneer dat gebeurt, sijpelt er water in de motor, waardoor deze onbruikbaar wordt totdat deze is gerepareerd. Die afdichting maakt het ook een beetje moeilijk om de dompelpomp binnen te krijgen voor reparaties.

Het andere grote nadeel is dat één pomp niet voor alle toepassingen geschikt is. Eentrapspompen worden gebruikt voor de meeste thuis- en lichtindustriële pompen. Dit omvat aquariumfilters, afvalwaterpompen of opvangpompen voor drainage. Meertrapspompen worden gebruikt voor alles onder de grond, zoals waterputten of oliebronnen. Pompen zijn ook gemaakt om te werken met dunne vloeistoffen zoals water, of dikke vloeistoffen zoals rioolwater.

Voorzichtigheid is geboden bij dompelpompen; ze moeten volledig onder water staan. Het water rond een dompelpomp helpt eigenlijk om de motor te koelen. Als het buiten water wordt gebruikt, kan het oververhit raken.

Waar kan ik een dompelpomp bestellen?

Een bekende aanbieder van Dompelpompen is verwarming-shop-online , al jaren lang een bekende aanbieder van water reguleer techniek. Verwarming-shop-online voorziet alle behoeften in centrale verwarming en sanitaire toebehoren. Verwarming-shop-online staat voor professioneel advies en een snelle levering.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.