Wat kun je doen bij geluidsoverlast van de buren?

Wat kun je doen bij geluidsoverlast van de buren?

Een feestje bij de buren in de tuin kan zorgen voor veel geluids overlast. Dat is natuurlijk vervelend als je hard aan het werk bent of probeert te slapen. Iedereen heeft wel eens last gehad van geluids overlast, maar vaak is de overlast eenmalig. In sommige gevallen is geluids overlast constant en kun je hier vaker last van krijgen. Voor sommige mensen is het onaangenaam en zit er niets anders op dan te verhuizen. Dat is natuurlijk extreem, maar wanneer je niet meer weet wat je moet doen, is dat vaak de enige oplossing. Echter, kun je zelf geluids overlast in de meeste gevallen oplossen en moet je bepaalde dingen aan het huis doen. Maar wat kun je nou eigenlijk doen? En waar moet je op letten? In dit artikel gaan we het daar uitgebreid over hebben zodat je precies weet wat je moet doen.

Isoleren van je woning

Wanneer je te maken hebt met geluidsoverlast van de buren zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. De eerste stap is het controleren van bepaalde verbeterpunten in je eigen woning. Ten eerste moet de woning goed geïsoleerd zijn en kun je hiermee ook geluidsoverlast voorkomen. Een ander voordeel van het beter isoleren is de korting op je energierekening. Je verbruikt namelijk veel minder energie als het huis beter geïsoleerd is. Zorg ervoor dat er genoeg isolatiemateriaal in het plafond, muren en vloer zitten en dit moet zorgen voor genoeg geluidsdemping. Zijn alle gaten en kieren wel opgevuld? Dat is namelijk ook een boosdoener en door een kiertje kan veel geluid komen. Zorg ervoor dat je alle gaten en kieren opvult met plamuur of schuim. Gebruik je nog steeds enkel glas? Dit is ook een boosdoener en met dubbelglas zorg je voor een betere geluidsdemping.

Praat met de buren

Heb je genoeg geluidsdemping in je woning, maar stoort de geluidsoverlast je nog steeds? Neem dan contact op met de buren en ga een goed gesprek met elkaar aan. Een gesprek werkt verhelderend en zorgt ervoor dat je precies weet wat er aan de hand is. Vertel de buren wat het probleem is en waarom je ergens aan stoort. Vaak weten de buren zelf niet dat ze zorgen voor geluidsoverlast en hebben ze begrip voor je probleem. Stel samen afspraken op en zet deze gezamenlijk op papier, zodat iedereen weet wat de afspraken zijn. Het is altijd beter om eerst met elkaar te praten voordat je de politie inschakelt. Hierdoor kan de band tussen beide slecht worden en dat wil je niet hebben.

Laat een derde partij geluid op meten

Stoppen de buren niet met het maken van geluids overlast? Laat dan een derde partij gespecialiseerd in geluidsoverlast een meting maken van het geluid. Wanneer het geluidsniveau boven 80 decibellen zit, is het gevaarlijk voor de gezondheid. Laat de meting op papier zetten en stap met de meting  naar de politie. In de meeste gevallen doet de politie hier onderzoek naar en kun je de buren voor de rechter dagen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.